Δυσμορφία της σπονδυλικής στήλης καλείται η μόνιμη παρέκκλιση μέρους του σώματος από την ανατομική φορά και φυσιολογική λειτουργία. Οι δυσμορφίες χωρίζονται σε δύο μεγάλες κατηγορίες του προσθίου ή οπισθίου επιπέδου και του οβελιαίου επιπέδου, εμφανίζοντας παθήσεις όπως η κύφωση, η λόρδωση και η σκολίωση. Οι αποκλίσεις της σπονδυλικής στήλης διαχωρίζονται σε:
Λειτουργικές: Οι οποίες είναι συνέπεια της κακής στάσης του σώματος ή της υπερανάπτυξης ορισμένων μυϊκών μονάδων. Οι παραπάνω παρεκκλίσεις μπορούν να διορθωθούν με την άσκηση.
Αποκλίσεις Δομής: οι οποίες είναι παραμορφώσεις του σκελετικού συστήματος οι οποίες δυστυχώς απαιτούν εγχειρητικές παρεμβάσεις ώστε να μπορέσουν να διορθωθούν.
Πιο συχνές αποκλίσεις της σπονδυλικής στήλης:
Κύφωση
Η κύφωση (από την λέξη «κύφος», η οποία σημαίνει «καμπούρα») είναι μια παραμόρφωση της σπονδυλικής στήλης που δημιουργεί κύρτωση (σκυφτή στάση).Κάθε άνθρωπος έχει φυσιολογική κύφωση 20ο-40ο. Πέραν αυτού θεωρείται παθολογική.
*Επειδή ταυτόχρονα επηρεάζεται και η αυχενική μοίρα, έχει ως αποτέλεσμα, την εμφάνιση αυχενικού συνδρόμου.
Σκολίωση
Η σκολίωση είναι μια τρισδιάστατη παραμόρφωση της σπονδυλικής στήλης με προεξάρχουσα την πλάγια κλίση. Συμβαίνει κυρίως κατά τη διάρκεια της ανάπτυξης ενός παιδιού, λίγο πριν την εφηβεία.
Αν και η σκολίωση μπορεί να προκληθεί και από καταστάσεις όπως η εγκεφαλική παράλυση και η μυϊκή δυστροφία (Νευρομυική σκολίωση) ή να οφείλεται σε ανατομικές ανωμαλίες από την γέννηση (Συγγενής σκολίωση) , τις περισσότερες φορές η αιτία της νόσου δεν είναι γνωστή (Ιδιοπαθής σκολίωση). Οι περισσότερες περιπτώσεις σκολίωσης είναι ήπιες, ωστόσο κάποια παιδιά εμφανίζουν παραμορφώσεις της σπονδυλικής στήλης που συνεχίζουν να εξελίσσονται μέχρι να μεγαλώσουν.
Λόρδωση
Η λόρδωση είναι η υπερβολική ανάπτυξη του οσφυϊκού κυρτώματος της σπονδυλικής στήλης. Πήρε την ονομασία της από τη στάση που συνήθιζαν να παίρνουν οι Λόρδοι.
Οπτικά μπορεί κανείς να παρατηρήσει μετατόπιση λεκάνης και αύξηση του κυρτώματος στην οσφυϊκή μοίρα. Η κοιλιά βρίσκεται μπροστά και κάτω, ενώ οι γλουτιαίοι προέχουν πίσω και πάνω.
Προκαλείται από καθιστική ζωή, κληρονομική προδιάθεση, αδυναμία κοιλιακών μυών, κακή στάση του σώματος. Η λόρδωση προκαλεί βράχυνση (μάζεμα) σε κάποια σημεία του σώματος και αδυναμία.Ο πάσχων πρέπει να ακολουθεί ειδικές ασκήσεις για τη διάταση συγκεκριμένων μυϊκών ομάδων.
Η άσκηση δρα καταλυτικά στην διατήρηση της σπονδυλικής στήλης στα φυσικά της κυρτώματα. Το πώς χρησιμοποιούμε το σώμα μας προσδιορίζει τον τρόπο λειτουργίας του. Η ελεγχόμενη και προσαρμοσμένη άσκηση μπορεί να δράσει είτε προληπτικά είτε ως μέσο αποκατάστασης.
Comentários